Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Om att sitta på ett skenande tåg

Något som jag förundrats över är hur en del haft så svårt för att förstå hur någon som inte är rasist ens kan överväga att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Det har varit så otänkbart för en del att de helt enkelt dragit slutsatsen att alla som ens överväger att lägga sin röst på SD är rasister. Personligen tror jag att SDs väljarbas utgörs av ytterst få personer som är rasister eller ens främlingsfientliga. Hur kan det då vara att så många valt att lägga sin röst på SD? Det ska jag försöka mig på att ge en pedagogisk förklaring på.

Föreställ dig att du sitter på ett tåg tillsammans med dina barn. Det är en ganska behaglig resa. Men efter ett tag så märker du hur farten på tåget har ökat ordentligt och nu har det börjat skaka lite oroväckande mycket. Längst fram i tåget sitter de som kör tåget och de försäkrar dig  om att läget är helt under kontroll. I ett hörn står dock en liten välkammad kille och talar om att vi måste dra i handbromsen annars kommer tåget att krascha. Bakom denna välartade pojk, som vi kan kalla för Jimmie, står det ett gäng riktigt otäcka killar. Till saken hör att Jimmie har stått där och sagt att vi måste dra i handbromsen från första början. Så du låtsas inte om honom.

De sju som kör tåget påstår sig inte heller bry sig om honom. Men för att inte bry sig om honom så är de märkligt nog väldigt noga med att påtala just detta. Och så fort Jimmie ber dom göra något så gör dom helt tvärtom. De upprepar också gång på gång att Jimmies föräldrar var ökända tågrånare. Så honom ska vi akta oss för. Hur som helst så nöjer du dig med svaren och sätter dig igen.

Men tåget ökar nu farten ännu mer och det skakar nu mer än någonsin. Samtidigt så finns ett gäng passagerare på tåget som jublar när tåget ökar farten. Dessa personer hånar samtidigt de som uttrycker oro över farten. De som oroas behandlar man som barn och de förklarar att du är en idiot om du tror att tåget skulle kunna krascha. Det är dock många nu som anslutit till Jimmies skara även om de gör sitt bästa för att gömma sig eftersom de inte vill bli kallade för idioter.

Nu börjar de sju som kör dela ut skygglappar till passagerarna. De jublande fartfantasterna tar glatt på sig skygglapparna och fortsätter jubla när tåget ökar farten ännu mer. Andra passagerare tar på sig skygglapparna bara för att slippa se vad som händer. Du själv sätter kanske skygglappar på dina barn, men själv känner du dig nu orolig på riktigt över vad som händer. Nu ökar farten dessutom ytterligare på tåget och nu börjar du se sprickor i tåget och här och var börjar det lossna bultar.

Men de sju som kör försäkrar dig fortfarande om att läget är under kontroll även om du nu kan se att de börjar bli lite svettiga i pannan. Märkligt också att den skallige som körde tåget tidigare när resan började, nu verkar ha hoppat av tåget. Nu känner du att du måste göra något. Men vad har du för alternativ? Antingen så kan du välja att sitta lugnt på din plats och lita på de som kör tåget och som inte verkar ha några tankar på att sänka farten. Eller så kan du välja att stöjda tågrånarens pojk som vill dra i handbromsen. Det vettiga alternativet hade ju varit någon som bara hade velat sänka farten på tåget och se till lappa ihop det. Men det alternativet finns inte. Så i avsaknad av ett vettigt alternativ och att du är uppriktigt orolig över situationen så väljer du att ge din röst till Jimmie…

Eller vad hade du gjort?

Det här är givetvis förenklat, men jag tror detta överensstämmer ganska bra med hur många känner, som övervägt att lägga en röst på SD. Jag tror inte att de egentligen vill sitta på ett tåg där Jimmie och hans otäcka kumpaner kör. Men primärt så gäller det bara att få stopp på tåget och SD är då enda alternativet.

Ovanstående historia skrev jag för några månader sedan. För att bara ett par dagar senare, innan jag publicerat den, upptäcka att en liknande historia redan hade postats på Facebook några veckor tidigare. Den snarlika historien handlade om en flygresa och skrevs av den eminenta debattören Jonas Andersson

Min historia har dock sina egna poänger så jag låter därför publicera den nu. Vad som hänt sedan jag skrev denna historia är att de som kör tåget börjat inse att tåget inte håller för den fart tåget framförs i. Därför har man nu motvilligt vidtagit åtgärder för att försöka sänka farten lite grand. Samtidigt verkar de styrande sju vara långt ifrån att förstå varför man hamnat i den situationen man nu är i. För de oroliga resenärerna saknas fortfarande ett vettigt alternativ.

Fortsättning följer…

God Jul! 🙂

4 kommentarer

 1. Vad är det för hemskt gäng som står bakom den välklädde unge mannen ????????????
  Jag har hört det förut, men trots att jag sökt har jag inte funnit något suspekt !
  Kan det vara så att det är en PK uppdiktad skrämseltaktik då PK folket själva har anammat den politik som den unge mannen förespråkat ?????
  / Fredrik

  • Piwarson

   december 25, 2015 at 9:39 e m

   Vad jag syftar på med de typer bakom den välartade unge mannen, som folk kan uppfatta som otäcka är de karaktärer som blivit kända efter att ha visat sig olämpliga som företrädare för partiet (t ex järnrörsincidenten). I många fall har de ju blivit uteslutna från partiet, men osäkerhet kring partiets företrädare kvarstår. Därav fick de otäcka bakgrundstyperna plats i historien. Jag kommer att vidareutveckla detta problem i kommande blogginlägg. Fortsättning följer… 😉

 2. Daniel Rondslätt

  december 27, 2015 at 7:46 e m

  Vilken järnrörsincident? Sanningen är denna: Tre unga män hade en alltför alkoholbemängd kväll vilket endast ledde till att de istället för att gå undan var höll en tyken diskussion med en styck invandrarkändis och en kvinna som i tredje person kallades ett fult ord. Invandrarkändisen och folksamlingen var fler och när de tre sd-kamraterna avvek från diskussionen gjorde de bedömningen att de möjligen var förföljda, de stannade till för att se om det stämde, i närheten stod ett upplag med aluminiumprofiler till byggnadsställning. De tre kamraterna tar under en minut cirka upp var sin aluminiumprofil för att kunna avvärja ett eventuellt angrepp, men lägger strax tillbaka dem i upplaget då inga förföljare visar sig. Sedan går de vidare. Att en av sd-killarna filmade kvällen må varit dumt, men samtidigt visar filmen att ingen alls har gått omkring med något järnrör.
  Påståendet är alltså inget annat än en lögn.

  • Piwarson

   december 27, 2015 at 9:26 e m

   Incidenter som t ex “järnrörsincidenten” tror jag sannolikt har skapat en osäkerhet hos folk kring vad det är för företrädare som partiet har. Om det sen var aluminium eller järn eller vad som exakt hände i det specifika fallet är ovidkommande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*